Φωτοβολταϊκά σε αυτοκόλλητο!

Φωτοβολταϊκά σε αυτοκόλλητο!

Τα παραδοσιακά Φ/Β κατασκευάζονται μέσα σε πλαίσια αλουμινίου, και κάτω από μεγάλες επιφάνειες γυαλιού, περιορίζοντας έτσι κάποιες πιθανές εφαρμογές, λόγο βάρους και ακαμψίας! Παρόλο που υπάρχουν και κάποιες εύκαμπτες “εκδόσεις” αλλά απαιτούν ειδικές τεχνικές και υλικά παραγωγής.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Stanford της California, κατασκεύασαν από κοινά υλικά, ένα εύκαμπτο φ/β πάνελ το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, σαν να είναι αυτοκόλλητο. Το νέο αυτό προϊόν δοκιμάστηκε σε διάφορες επιφάνειες –επίπεδες, κυρτές κλπ- από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, χωρίς να υπάρξουν απώλειες στην απόδοσή του.

Οι εφαρμογές αυτού …απεριόριστες! Κινητά τηλέφωνα, κράνη, ταμπλό, παράθυρα, τοίχοι …κλπ αφού αυτά πλέον είναι ελαφριά εύκαμπτα και φθηνά στην κατασκευή τους, σε σχέση πάντα με ένα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικό φ/β, ενώ τα υλικά κατασκευής είναι και ανακυκλώσιμα!

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Xiaolin Zheng, η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην κατασκευή ηλεκτρονικών λεπτού φιλμ, όπως οθόνες LCD, τυπωμένα κυκλώματα …κλπ.

“Προφανώς οι τεχνικές κατασκευής συνδυαστικά από τα ηλεκτρονικά λεπτού φιλμ και τα φ/β πάνελ, περιμένουμε ότι θα προκύψουν και μια σειρά από ποικιλία προϊόντων όπως, ‘έξυπνα ρούχα’', προϊόντα αεροδιαστημικών εφαρμογών, κλπ. και απ’ ότι φαίνεται είμαστε στην αρχή αυτής της νέας τεχνολογίας κατασκευής, καθώς νέα υλικά εκτός των Ni/SiO2 [Νικέλιο/Διοξείδιο του Πυριτίου] μελετώνται για περαιτέρω εφαρμογές.

Είμαστε ακόμα στην αρχή και υπάρχουν πολλά προς διερεύνηση, τόνισε η Dr. Xiaolin Zheng.

Τελευταία έργα μας

Επικοινωνία

Λεωφ.Μαραθώνος 229, 15351
Παλλήνη, Αθήνα

Τηλέφωνο:  +30 210 6034720
Fax: +30 210 6034880

E-mail: info@alexakisenergy.gr

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Youtube