Χωρίς ρεύμα η Ελλάδα από το 2016!


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ENTSO -E (Ευρωπαίος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την επάρκεια ισχύος στις Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρει ότι στην Ελλάδα η επάρκεια ισχύος θα είναι αρνητική από το 2016 και μετά. Αποκαλύπτεται επίσης πως μέχρι τότε δεν υπάρχει υπέρ - επάρκεια.

Για την ακρίβεια το 2013 η επάρκεια ισχύος είναι λίγο παραπάνω από 1 Γιγαβάτ, ενώ μέχρι το 2015 θα μειώνεται περαιτέρω, ώσπου τότε θα πέσει στο μηδέν.

Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, είναι στα περίπου 17,4 Γιγαβάτ (μονάδες λιγνίτη, ντίζελ, φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών). Από αυτήν την ισχύ ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη είναι μόλις τα 10 με 11 Γιγαβάτ (δεν υπολογίζονται μονάδες προς συντήρηση, υδροηλεκτρικά, βλάβες και ΑΠΕ).

Η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ είναι ετησίως στα 10 Γιγαβάτ. Συνεπώς η επάρκεια ισχύος είναι γύρω στο 1 Γιγαβάτ.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της ζήτησης και στις δυσκολότερες στιγμές θα πρέπει να γίνουν εισαγωγές ρεύματος (η δυνατότητα για τις οποίες όμως είναι ακόμα περιορισμένη λόγω των περιορισμένων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας και αβέβαιη πολλές φορές λόγω των περικοπών στην μεταφορική ικανότητα των διασυνδέσεων που κάνουν οι Διαχειριστές Συστήματος των γειτονικών κρατών) είτε ελεγχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Τελευταία έργα μας

Επικοινωνία

Λεωφ.Μαραθώνος 229, 15351
Παλλήνη, Αθήνα

Τηλέφωνο:  +30 210 6034720
Fax: +30 210 6034880

E-mail: info@alexakisenergy.gr

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Youtube